Thuishulp bij storing
Het verdient aanbeveling om een multimeter in huis te hebben om zelf storing te kunnen zoeken bij uw elektrische fiets.
Deze zijn vaak voor minder dan een tientje al te koop.
 
Storing 1: Display wil niet aan

Controleer de schakelaar op de accu (alleen bij de grijze 36V accu's) (zie Foto 1), deze moet op I staan.

Meet het voltage van de accu. Bij een grijze accu ligt dit tussen 30 volt (leeg) en 42 volt (vol), alles beneden de 30 volt is natuurlijk ook leeg (zie Foto 2). Bij een zwarte accu ligt het voltagen tussen de 35 volt (leeg) en 49 volt (vol) (zie Foto 4).

Controleer de zekering in de accu (alleen bij de grijze 36V accu's) (zie Foto 3).

Een andere mogelijkheid om de accustatus te controleren is middels de statuslampjes op de zijkant van de accu. Door de testknop even ingedrukt te houden zouden bij een volle accu alle lampjes moeten gaan branden (zie Foto's 5 en 6), niet op alle accu's werken deze lampjes trouwens.

Controleer de stekkerverbindingen bij de display en de controller (zie Foto's 7 en 8).

Controleer of het achterwiel aanloopt op de bedrading die door het achterspatbord loopt (zie Foto 13).

Meet of de spanning van de accu doorkomt op de contactpunten in de controllerbak (zie Foto 14).

Controleer het contactpunt van de accu en de contrastekker in de controllerbak achterop de fiets op onregelmatigheden (zie Foto's 9 en 10).

Er lijkt een onderdeel kapot te zijn als de display nog steeds niet aan gaat, meestal is het de display, kabelboom of de controller.

Mail eBike Roden voor een afspraak.

Storing 2: Display valt uit tijdens fietsen

Haal de accu eruit en zet hem weer terug.

Meet het voltage van de accu. Bij een grijze accu ligt dit tussen 30 volt (leeg) en 42 volt (vol), alles beneden de 30 volt is natuurlijk ook leeg (zie Foto 2). Bij een zwarte accu ligt het voltagen tussen de 35 volt (leeg) en 49 volt (vol) (zie Foto 4).

Controleer de zekering in de accu (alleen bij de grijze 36V accu's) (zie Foto 3).

Controleer of de accu goed vast zit en niet op en neer beweegt in de slede, normaal zit er een stukje raamband onder voor het opvullen van enige bewegingsruimte (zie Foto 15).

Als de display blijft uitvallen, mail eBike Roden voor een afspraak.

Storing 3: Ondersteuning valt weg, display blijft aan

Haal de accu uit de fiets en druk deze dan opnieuw stevig in de fiets.

Zet de verlichting van de fiets uit en kijk dan of het remlicht brandt.

Wanneer de remhendels heel licht worden aangeraakt, hoort het remlicht nog niet te gaan branden. Bij een brandend remlicht stopt de ondersteuning.

Na demontage van de kettingkast, controleer of de magneetschijf meedraait met de trappers.

De magneetschijf mag maximaal 5mm van de sensor afzitten (de magneetschijf zit alleen op fietsen met een 36V grijze accu met voorwielmotor) (zie Foto 12). Bij het ronddraaien van de trappers behoort het rode lampje op de sensor aan en uit te gaan door het passeren van de magneten langs de sensor.

Als dat oké is, maar de problemen blijven, mail eBike Roden voor een afspraak.

Storing 4: Tijdens het fietsen trap je af en toe een stukje door.
Controleer of de gele streepjes op het venster van de achterwielnaaf (rechterzijde) tegenover elkaar staan wanneer de fiets in de vierde versnelling staat (zie Foto 11) . Door aan de stelschroef van de versnellingskabel op het stuur te draaien, is de afstelling van de versnellingen bij te stellen: trek deze iets uit, draai een enkele slag rond, controlleer afstelling, herhaal indien nodig (zie Foto 18).
Het kan ook zijn dat de ketting niet goed gespannen is. Op Foto 19 ziet u de grote inbussleutel de bouten aangeven die losgedraaid moeten worden en vervolgens kan met de kleine inbussleutels de kettingspanning worden bijgesteld. Denk eraan om alles weer goed vast te zetten. Als ook de achterrem is losgemaakt om aan de linkerkant van de fiets het wiel recht te zetten, zet dan ook de rem weer vast!
Het kan ook zijn dat de ketting dermate versleten is dat deze niet meer goed op de tandwielen ligt. In dat geval zou de ketting vernieuwd moeten worden.

Als de problemen blijven, mail eBike Roden voor een afspraak.

Storing 5: De fiets remt niet meer zo goed
Meestal is de voorrem gemakkelijk te herstellen door de remplaatjes iets dichter op de remschijf te zetten. Dit kan door met een inbussleutel aan de binnenzijde van de remklauw enkele tikjes naar rechts te draaien (zie Foto 16) of door de stelschroef op het stuur iets uit te draaien (zie Foto 17).
De achterrem kan ook met de stelschroef op het stuur bijgesteld worden. Ook verdient het aanbeveling om de achterrem af en toe te smeren door wat olie of vet in het smeerpunt te spuiten (zie Foto 20).
Wanneer het niet lukt de remmen bij te stellen, mail eBike Roden voor een afspraak.


Foto 1


Foto 2


Foto 3


Foto 4


Foto 5


Foto 6


Foto 7


Foto 8


Foto 9


Foto 10


Foto 11


Foto 12


Foto 13


Foto 14


Foto 15


Foto 16


Foto 17


Foto 18


Foto 19


Foto 20

 

 

eBike Roden, het vertrouwde adres voor een goede en betaalbare ebike.

 

eBike Roden
Stukken 7
9301 ZC Roden
T: 050-5013189
Info@hlproden.nl